Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Macket

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Macket »

HELP!!!! Jak rozwiązać takie równanie: \(\displaystyle{ 2=(1+x)^7}\)
Wiem że jest tu jakiś trick,tylko nie pamiętam jaki ...
Megus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 7 lip 2004, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paris

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Megus »

Taa - spierwiastkuj ... i otrzymasz:

\(\displaystyle{ \sqrt[7]{ 2} = 1 +x}\)
Macket

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Macket »

Tak poprostu ?? Mam dziwne przeczucie że gdzieś tu jest jakiś haczyk.
Megus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 7 lip 2004, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paris

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Megus »

Moje zmysly zadnego haczyka nie wychwytuja - a co tu moze byz zle ?
_devil_

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: _devil_ »

ja bym to zrobił tak :

\(\displaystyle{ \sqrt[7]{ 2} = |1 +x|}\)
Gość

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Gość »

\(\displaystyle{ x=\sqrt[7]{ 2} - 1}\)

to jedyne rozwiazanie
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Arek »

W \(\displaystyle{ \RR}\) a w \(\displaystyle{ \CC}\)?
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Zlodiej »

Właśnie, jedynym haczykiem może być sprawa dziedziny. Jeżeli x nie nalezy do dziedziny to mamy 0 rozwiazan.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Rozwiąż równanie siódmego stopnia

Post autor: Arek »



myślałem o zespolonych lub wyżej...
ODPOWIEDZ