Wyznacz współczynnik m i n wielomianów W(x) i P(x) tak, aby te wielomiany były równe.
I otóż mam problem z tym przykładem
\(\displaystyle{ W(x) = (2x+1)(x^2+3)}\) i \(\displaystyle{ P(x)=2x^3+mx^2+nx+3}\)
Proszę o wskazówkę czy tu trzeba stosować jakiś wzór skróconego mnożenia? Kompletnie nie wiem..
Wyznacz współczynnik m i n...
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 8 razy
Wyznacz współczynnik m i n...
Wielomiany sa rowne kiedy sa tego samego stopnia i wszystkie ich wspolczynniki sa sobie rowne.
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x^2+6x+3\\
W(x)=P(x)\\
2x^3+x^2+6x+3=2x^3+m^2+nx+3\\
mx^2+nx=x^2+6x\\
\begin{cases}m=1\\n=6\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+x^2+6x+3\\
W(x)=P(x)\\
2x^3+x^2+6x+3=2x^3+m^2+nx+3\\
mx^2+nx=x^2+6x\\
\begin{cases}m=1\\n=6\end{cases}}\)
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wyznacz współczynnik m i n...
Stwierdzamy z treści zadania, że \(\displaystyle{ W(x)=P(x)}\) i przyrównujemy współczynniki. Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=1 \\ n=6 \end{cases}}\)
Już mnie uprzedzono szkoda
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=1 \\ n=6 \end{cases}}\)
Już mnie uprzedzono szkoda
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 paź 2007, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz współczynnik m i n...
Rozumiem że \(\displaystyle{ W(x)}\) jest wyliczone ze wzoru skróconego mnożenia?