Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany(x-1), (x+2), (x-3) daje reszty odpowiednio równe 5, 2,27. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x+2)(x-3)}\).
Wiem, że
W(1)=5
W(-2)=2
W(3)=27
i, ze reszta R(x) ma mieć postać \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c}\)
Wyznacz resztę
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wyznacz resztę
wiesz, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
W(1)=5
\\W(-2)=2
\\W(3)=27
\end{cases}}\)
tworzysz układ,
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=a 1^2 + b 2 + c
\\ 2=a (-2)^2 + b (-2) + c
\\ 27=a 3^2 + b 3 + c \end{cases}}\)
i rozwiązujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases}
W(1)=5
\\W(-2)=2
\\W(3)=27
\end{cases}}\)
tworzysz układ,
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=a 1^2 + b 2 + c
\\ 2=a (-2)^2 + b (-2) + c
\\ 27=a 3^2 + b 3 + c \end{cases}}\)
i rozwiązujesz