paramtetr m, p

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

paramtetr m, p

Post autor: południowalolka »

1, Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ mx�+(9m-3)x�+(2-m)x=0}\) ma conajmniej jedno rozwiązanie dodatnie.

2.Określ liczbe pierwiastków równania \(\displaystyle{ px�+(9p-3)x�+(2-p)x=0}\) w zalezności od parametru p.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

paramtetr m, p

Post autor: Piotrek89 »

2.

\(\displaystyle{ px�+(9p-3)x�+(2-p)x=0}\)
\(\displaystyle{ x(px^{2}+(9p-3)x+2-p)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 px^{2}+(9p-3)x+2-p=0}\)

i teraz w tym kwadratowym:
\(\displaystyle{ \Delta0}\)-dwa rozwiązania

i nie zapomnij o tym x=0
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

paramtetr m, p

Post autor: Lady Tilly »

1)
rozpisz to tak \(\displaystyle{ x(x^{2}+(9m-3)x+(2-m))=0}\)
0 jest jednym z rozwiązań z pozostałych dwóch więc jedno ma być dodatnie. Rozwiązujesz więc równanie \(\displaystyle{ x(x^{2}+(9m-3)x+(2-m))=0}\)
ODPOWIEDZ