1 Dla jakich wartości parametrów a,b wielomian \(\displaystyle{ f(x)=x^4-3x^3+bx^2+ax+b}\) jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x+2)}\)
2 Dla jakich wartośći parametrów a,b reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q równa R gdy.
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-ax^2+bx+1}\)
\(\displaystyle{ Q(x)=x^2-4x+3}\)
\(\displaystyle{ R(x)=x+1}\)
Parametr a,b
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Parametr a,b
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)=0\\f(-2)=0\end{cases}}\)
układ równań, dwie niewiadome
\(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)=0\\f(-2)=0\end{cases}}\)
układ równań, dwie niewiadome