Witam!
Serdecznie prosze o pomoc przy zadaniu, zupełnie wyszłam z wprawy w rozwiązywaniu wielomianów.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)^{3}- 5x+7}\). Zapisz go w postaci iloczynu czynników liniowych i wyznacz jego miejsce zerowe.
Prosze o pokazanie jak tego typu zadania się robi (najlepiej krok po kroku)
Z góry dziękuję za okazane serce!
Pozdrawiam
wielomian w postaci czynników liniowych
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
wielomian w postaci czynników liniowych
\(\displaystyle{ (x-1)^{3}-5x+7}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+3x-1-5x+7}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-2x+6}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x-\sqrt2)(x+\sqrt2)}\)
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+3x-1-5x+7}\)
\(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}-2x+6}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x-\sqrt2)(x+\sqrt2)}\)
pozdrawiam.