Dwa zadania z krotności pierwiastka.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
matekleliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 252
Rejestracja: 23 gru 2005, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 17 razy

Dwa zadania z krotności pierwiastka.

Post autor: matekleliczek »

1.
------
Wykaż, że jeżeli wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3+ax+b}\) ma pierwiastek dwukrotny, to \(\displaystyle{ 4a^3+27b^2=0}\).
2.
-----
Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^4-2x^3-6x^2+10x+m}\)ma pierwiastek trzykrotny?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, o 10:49 przez matekleliczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Dwa zadania z krotności pierwiastka.

Post autor: ariadna »

1)

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=33756


Polecam funkcję "szukaj".
ODPOWIEDZ