parametr
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
parametr
jednym z rozwiązań jest liczba 0 ponieważ możesz zapisać równanie tak
\(\displaystyle{ x(mx^{2}-(2m+1)x+2-3m)=0}\)
wyrażenie w nawiasie musi mieć więc co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
Jeśli ma dwa rozwiązania wyedy - wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x^{1}x_{2}>0}\)
no i delta wieksza od zera
\(\displaystyle{ x(mx^{2}-(2m+1)x+2-3m)=0}\)
wyrażenie w nawiasie musi mieć więc co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
Jeśli ma dwa rozwiązania wyedy - wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x^{1}x_{2}>0}\)
no i delta wieksza od zera
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
parametr
Lady Tilly, zapomnialas o zalozenie \(\displaystyle{ m \neq 0}\)
damalu, dla przykladu oblicze \(\displaystyle{ x_1+x_2>0}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2>0\\
\frac{-b}{a}>0\\
\frac{-[-(2m+1)]}{m}>0\\
\frac{2m+1}{m}>0\\
m(2m+1)>0\\
2m(m+\frac{1}{2})>0\\
m (-\infty;-\frac{1}{2})\cup(0;+\infty)}\)
W ten sposob policzylem dla jakich wartosci parametru m suma pierwiastkow jest dodatnia. Ty musisz policzyć jeszcze wartosci parametru dla pozostalych zalozen i na koniec wyciagnac iloraz tych zbiorow.
damalu, dla przykladu oblicze \(\displaystyle{ x_1+x_2>0}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2>0\\
\frac{-b}{a}>0\\
\frac{-[-(2m+1)]}{m}>0\\
\frac{2m+1}{m}>0\\
m(2m+1)>0\\
2m(m+\frac{1}{2})>0\\
m (-\infty;-\frac{1}{2})\cup(0;+\infty)}\)
W ten sposob policzylem dla jakich wartosci parametru m suma pierwiastkow jest dodatnia. Ty musisz policzyć jeszcze wartosci parametru dla pozostalych zalozen i na koniec wyciagnac iloraz tych zbiorow.