Reszta z dzielenia wielomianu ;)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
max_diaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 paź 2007, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolec

Reszta z dzielenia wielomianu ;)

Post autor: max_diaz »

Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez p(x)= (x+3)(x-1) jest rowna 3x+2. Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x-1). Jak to w ogole rozwiazac ??

[ Dodano: 23 Października 2007, 21:26 ]
Plx pomóżcie ... ;(( Jutro mam sprawdzian a tego cholerstwa nie rozumiem :/
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Reszta z dzielenia wielomianu ;)

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=(x+3)(x-1)\cdot Q(x)+3x+2 \\ W(1)=0\cdot Q(1)+3\cdot 1+2=5}\)

Zatem szukana reszta wynosi 5.
ODPOWIEDZ