liczba pierwiastkow
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba pierwiastkow
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m-4)x^3-(m+6)x^2-(m-1)x+m+3}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x+1}\). Dla jakich wartości parametru m wielomian W ma dokładnie 2 pierwiastki?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2007, o 12:01 przez kloppix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
liczba pierwiastkow
Podziel wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez x+1. Otrzymasz funkcję kwadratową.
Czyli aby ten wielomian miał 2 pierwiastki fubnkcja kwadratowa musi mieć jedno rozwiązanie.
Trzeba jeszcze sprawdzic czy -1 nie jest pierwiastkiem tej funkcji kwadratowej.
Czyli aby ten wielomian miał 2 pierwiastki fubnkcja kwadratowa musi mieć jedno rozwiązanie.
Trzeba jeszcze sprawdzic czy -1 nie jest pierwiastkiem tej funkcji kwadratowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba pierwiastkow
a no faktycznie
dzieki
[ Dodano: 21 Października 2007, 12:18 ]
hmm po podzieleniu otrzymalem \(\displaystyle{ x^2(m-4)-x(2m+2)+m-3 \\ \Delta=0=(2m+2)2-4(m-4)(m+3)=52+12m=0 \\ m=-\frac{13}{3} \\}\)
a w odpowiedziach jest jeszcze \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}}\)
dzieki
[ Dodano: 21 Października 2007, 12:18 ]
hmm po podzieleniu otrzymalem \(\displaystyle{ x^2(m-4)-x(2m+2)+m-3 \\ \Delta=0=(2m+2)2-4(m-4)(m+3)=52+12m=0 \\ m=-\frac{13}{3} \\}\)
a w odpowiedziach jest jeszcze \(\displaystyle{ -\frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy