Równanie z pierwiastkiem niewymiernym

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
41421356237
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 paź 2021, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 12 razy

Równanie z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: 41421356237 »

\(\displaystyle{ x^3-6x^2+12x-26=0}\)

Jakieś pomysły na elementarne wyznaczenie pierwiastka rzeczywistego, którym jest \(\displaystyle{ x=2+\sqrt[3]{18}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Równanie z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ (x-2)^3=?}\)
41421356237
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 paź 2021, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 12 razy

Re: Równanie z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: 41421356237 »

Dziękuję, już jasne wszystko.
ODPOWIEDZ