Wielomian \(\displaystyle{ W_{(x)}=x^{3}+ax^{2}-4x+12}\) jest podzielony przez dwumian \(\displaystyle{ (x+2)}\)
a) wyznacz wartość współczynnika \(\displaystyle{ a}\)
b) znajdź pierwistki wielomianu
c) Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W_{(x)}>0}\)
Wielomian
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wielomian
Skoro jest tak jak piszesz to
\(\displaystyle{ 0=(-2)^{3}+a(-2)^{2}-4{\cdot}(-2)+12}\)
[ Dodano: 18 Października 2007, 19:29 ]
A pierwiastki to po prostu musisz jeszcze zbadać przez jakie dwumiany ten wielomian się dzieli z twierdzenia Bezout
\(\displaystyle{ 0=(-2)^{3}+a(-2)^{2}-4{\cdot}(-2)+12}\)
[ Dodano: 18 Października 2007, 19:29 ]
A pierwiastki to po prostu musisz jeszcze zbadać przez jakie dwumiany ten wielomian się dzieli z twierdzenia Bezout
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Wielomian
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=8+4a-8+12=0}\)
\(\displaystyle{ 4a=-12}\)
\(\displaystyle{ a=3 \\
b)}\)
\(\displaystyle{ x^3 -3x^2 -4x +12 = (x^2 - 5x +6)(x+2)=(x-2)(x-3)(x+2) \\ c)}\)
\(\displaystyle{ x (-2;2)}\) \(\displaystyle{ x (3 ;+ )}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=8+4a-8+12=0}\)
\(\displaystyle{ 4a=-12}\)
\(\displaystyle{ a=3 \\
b)}\)
\(\displaystyle{ x^3 -3x^2 -4x +12 = (x^2 - 5x +6)(x+2)=(x-2)(x-3)(x+2) \\ c)}\)
\(\displaystyle{ x (-2;2)}\) \(\displaystyle{ x (3 ;+ )}\)