rozloz wielomian na czynniki i taki przyklad :d
\(\displaystyle{ 5(x-1)^5 - 20(x-1)^3}\)
wielomian na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ 5(x-1)^5 - 20(x-1)^3=5(x-1)^3[(x-1)^2-4]=5(x-1)^3[(x-1)^2-2^2]=\\
=5(x-1)^3(x-1-2)(x-1+2)=5(x-1)^3(x-3)(x+1)}\)
=5(x-1)^3(x-1-2)(x-1+2)=5(x-1)^3(x-3)(x+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czw
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
wielomian na czynniki
ale dkad ci sie robi z tego pierwszego to drugie bo dalej kumam czyli ksad sie beirze to \(\displaystyle{ 5(x-1)^3[(x-1)^2 - 4]}\)
[ Dodano: 17 Października 2007, 17:18 ]
a juz wiem to na zasadzie "wyciagania przed nawias" dzieki z gory
[ Dodano: 17 Października 2007, 17:18 ]
a juz wiem to na zasadzie "wyciagania przed nawias" dzieki z gory