są podane 2 wielomiany f(x) i g(x) trzeba wyznaczyc wartosci dla ktorycg przyjmuje tą samą wartość. Wydaje mi sie ze trzeba je porownać poprpstu. I w tym wypadku wyodzą konkretne liczby. a w odpowiedziach są przedzialy podane. I nie wiem dlaczego, i jak to obliczyć.
\(\displaystyle{ f(x)=4x^{4}-4x^{3}-9x^{2}+x+2}\)
\(\displaystyle{ g(x)=7x^{2}-15x+2}\)
w odpowiedziach wyszlo
\(\displaystyle{ (-\infty,-1\rangle \cup \langle-0,5;0,5\rangle \cup \langle2,\infty)}\)
ta sama wartoś dla obu funkcji
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
ta sama wartoś dla obu funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=g(x) \iff f(x)-g(x)=0 \\ 4x^4-4x^3-9x^2+x+2-7x^2+15x-2=0 \\ 4x^4-4x^3-16x^2+16x=0}\)
To już pewnie rozwiążesz, a patrząc na wykres tej funkcji, to odpowiedź książkowa pasowałaby do pytania: kiedy f(x)≥0. Czyli ewidentna pomyłka książki
To już pewnie rozwiążesz, a patrząc na wykres tej funkcji, to odpowiedź książkowa pasowałaby do pytania: kiedy f(x)≥0. Czyli ewidentna pomyłka książki