Reszta z dzielenia wielomianu, a funkcja kwadratowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
laracroft69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu, a funkcja kwadratowa

Post autor: laracroft69 »

Wyznacz resztę z dzielenia W(x)=2x^4 + 4x^3 + ax^2 + bx - 2 przez dwumian x-2 wiedząc, że funkcja f(x)=ax^2 + bx + 2 dla x=3 osiąga max=11.

Ma ktoś pomysł na to zadanie?? Myślałam nad układem równań ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Reszta z dzielenia wielomianu, a funkcja kwadratowa

Post autor: andkom »

Wystarczy policzyć \(\displaystyle{ W(2)}\).
Skoro \(\displaystyle{ ax^2+bx+2}\) ma maksimum w 3, to znaczy, że \(\displaystyle{ a}\)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 23:01 przez andkom, łącznie zmieniany 2 razy.
laracroft69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 maja 2007, o 22:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 1 raz

Reszta z dzielenia wielomianu, a funkcja kwadratowa

Post autor: laracroft69 »

Dziękuję bardzo hehe ale Wy mądrzy jesteście
ODPOWIEDZ