Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: bartekw2213 »

Cześć, mam parę pytań odnośnie sprowadzania równania sześciennego do postaci kanonicznej. Na wikipedii jest to przeprowadzone w następujący sposób:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne
.
1) Na jakiej podstawie stosujemy podstawienie \(x = y - \frac{b}{3a} \)? Kolokwialnie ujmując - skąd się to wzięło?
2) Stosujemy wzory na \(p\) i \(q\). Skąd one się wzięły? Jeśli dobrze rozumiem to wyznaczają one wierzchołek paraboli w funkcji kwadratowej zaś jak to się ma w przypadku wielomianu trzeciego stopnia, który może mieć parę wierzchołków?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: Dilectus »

1 To podstawienie trzeba wymyślić, co nie jest trudne, jeśli zagłębić się poważnie w problem rozwiązywania równań sześciennych.

2. Wybrano dwie dowolne litery do oznaczenia odpowiednich wyrażeń, Nie kojarz ich z trójmianem kwadratowym. Jeśli nie odpowiadają Ci litery p i q, wybierz dowolne dwie inne, Ot, podstaw sobie np \(\displaystyle{ p= \psi}\) i \(\displaystyle{ q=\epsilon}\) i dalej posługuj się tymi literami. :)
bartekw2213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 33 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: bartekw2213 »

Dilectus pisze: 3 paź 2020, o 09:50 1 To podstawienie trzeba wymyślić, co nie jest trudne, jeśli zagłębić się poważnie w problem rozwiązywania równań sześciennych.

2. Wybrano dwie dowolne litery do oznaczenia odpowiednich wyrażeń, Nie kojarz ich z trójmianem kwadratowym. Jeśli nie odpowiadają Ci litery p i q, wybierz dowolne dwie inne, Ot, podstaw sobie np \(\displaystyle{ p= \psi}\) i \(\displaystyle{ q=\epsilon}\) i dalej posługuj się tymi literami. :)
1. Czy mógłbyś powiedzieć gdzie mógłbym poczytać o tym skąd się to wzięło i w jaki sposób zostało wyprowadzone?

2. Ok, również to samo - gdzie mógłbym znaleźć informacje dotyczące pochodzenia tych dwóch wzorów, które podstawiamy?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: janusz47 »

Podstawień nie wymyślamy. Pierwsze podstawienie jest tak określone, aby równanie trzeciego stopnia sprowadzić do postaci kanonicznej (nie zawierającej członu kwadratowego).

Następne podstawienia pozwalają równanie równanie trzeciego stopnia w postaci kanonicznej sprowadzić do równania kwadratowego.

Proponuję zapoznać się z tym zadaniem:

Pomoc wielomian
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze: 3 paź 2020, o 11:19 Podstawień nie wymyślamy.


Nic bardziej mylnego.
Tyle że to akurat postawienie wymyślono setki lat temu i nikt się już nad nim nie zastanawia.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: janusz47 »

Podstawień nie wymyślamy, bo zostały wymyślone i ustalone setki lat temu przez Girolamo Cardano, Niccolo Tartaglia i...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22229
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: a4karo »

janusz47 pisze: 3 paź 2020, o 16:24 Podstawień nie wymyślamy, bo zostały wymyślone i ustalone setki lat temu przez Girolamo Cardano, Niccolo Tartaglia i...
Pora umierać. Zawsze wymyślałem fajne postawienia i okazuje się, że już koniec, szlaban, basta i szlus...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: janusz47 »

Gratuluję!
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Re: Równanie sześcienne - sprowadzanie do postaci kanonicznej

Post autor: Mariusz M »

bartekw2213 pisze: Na jakiej podstawie stosujemy podstawienie \(\displaystyle{ x=y−\frac{b}{3a}}\) ? Kolokwialnie ujmując - skąd się to wzięło?
Popatrz na wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy
i zastanów się jak musiałoby wyglądać podstawienie które wyrugowałoby wyraz z \(\displaystyle{ x^2}\)
bartekw2213 pisze: Stosujemy wzory na \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\). Skąd one się wzięły?
\(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to po prostu oznaczenia na współczynniki tego wielomianu który powstał po podstawieniu
Równie dobrze mógłbyś sobie wybrać inne literki
ODPOWIEDZ