Układ równań z wieloma niewiadomymi

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pbartosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 lis 2010, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Układ równań z wieloma niewiadomymi

Post autor: pbartosz »

Hej,
jak rozwiązać taki układ równań?
\begin{cases} x_{1}^{2}+...+x_{n}^{2} = y_{1}^{2}+...+y_{n}^{2} \\ x_{1}+...+x_{n} = y_{1}+...+y_{n} \end{cases}
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Układ równań z wieloma niewiadomymi

Post autor: Dilectus »

Układ spełniony jest, gdy

\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{i \in [1, \ n]} x _{i}= y_{i} }\)

:)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Układ równań z wieloma niewiadomymi

Post autor: a4karo »

Ale nie tylko
pbartosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 lis 2010, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: Układ równań z wieloma niewiadomymi

Post autor: pbartosz »

Ale jak znaleźć zbiór wszystkich rozwiązań?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Układ równań z wieloma niewiadomymi

Post autor: a4karo »

Ciężko będzie. np weż dowolne iksy i ygreki będące ich permutacją
Albo dowolne iksy o sumie równej zero, a w igrekach pozamieniaj znaki
Abo połacz te dwa sposoby tworząc inny zestaw
ODPOWIEDZ