Zadanie dowodowe z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
PokeKolekcjoner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 mar 2019, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Podziękował: 8 razy

Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: PokeKolekcjoner »

Mam problem z następującym zadaniem,

Dane są liczby naturalne dodatnie \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ p}\) oraz wielomian
\(\displaystyle{ f(x)=x^{n}+a_{1}x^{n-1}+a_{2}x^{n-2}+...+a_{n-1}x+a_{n}}\) o współczynnikach całkowitych.
Udowodnij, że jeżeli \(\displaystyle{ p+1}\) nie dzieli żadnej z liczb: \(\displaystyle{ f(k)}\), \(\displaystyle{ f(k+1)}\),..., \(\displaystyle{ f(k+p)}\) to wielomian nie ma pierwiastków wymiernych.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: Dasio11 »

Czy możesz skorzystać z

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Gaussa_%28algebra%29
?
PokeKolekcjoner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 mar 2019, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Podziękował: 8 razy

Re: Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: PokeKolekcjoner »

Raczej nie, jest to zadanie w książce do 2 klasy liceum :d
beatrycze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 cze 2020, o 21:02
Płeć: Kobieta
wiek: 35
Pomógł: 7 razy

Re: Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: beatrycze »

Załóż wbrew tezie, że wielomian \(\displaystyle{ f(x) }\) posiada pierwiastek wymierny na przykład \(\displaystyle{ m }\).

Mamy więc \(\displaystyle{ f(m)=0. }\)

Skorzystaj z twierdzenia Bezout: \(\displaystyle{ (x-m) | f(x) }\), czyli \(\displaystyle{ f(x) = (x-m)g(x) }\), gdzie \(\displaystyle{ g(x) }\) jest wielomianem o współczynnikach wymiernych.

Rozważ liczby wymierne \(\displaystyle{ f(k+s) = (k + s -m) g(k+s) }\) dla \(\displaystyle{ s = 0,1,2,3,...,p. }\)

Co powiesz o liczbach postaci \(\displaystyle{ p+1, }\) a \(\displaystyle{ k+ s -m }\) dla \(\displaystyle{ s = 0,1,2,3,...,p ? }\)

Jaka stąd wypływa teza dla pewnego \(\displaystyle{ s = 0,1,2,...,p, }\) która przeczy założeniu?

Sprzeczność ta dowodzi tezy.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: Dasio11 »

Być może umyka mi coś oczywistego, ale ja w tym nie widzę żadnej sprzeczności.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zadanie dowodowe z wielomianów

Post autor: Dasio11 »

Ok, da się bez lematu Gaussa: załóżmy, że \(\displaystyle{ f}\) ma pierwiastek wymierny \(\displaystyle{ m}\). Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych gwarantuje, że \(\displaystyle{ m \in \ZZ}\). Stąd i z twierdzenia Bezouta w odpowiedniej wersji mamy \(\displaystyle{ f(x) = (x-m)g(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ g(x)}\) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych.

W tej sytuacji działa przytoczony wyżej argument:
beatrycze pisze: 29 cze 2020, o 23:59Rozważ liczby wymierne \(\displaystyle{ f(k+s) = (k + s -m) g(k+s) }\) dla \(\displaystyle{ s = 0,1,2,3,...,p. }\)

Co powiesz o liczbach postaci \(\displaystyle{ p+1, }\) a \(\displaystyle{ k+ s -m }\) dla \(\displaystyle{ s = 0,1,2,3,...,p ? }\)

Jaka stąd wypływa teza dla pewnego \(\displaystyle{ s = 0,1,2,...,p, }\) która przeczy założeniu?

Sprzeczność ta dowodzi tezy.
z tym, że wszystkie te liczby są nie tylko wymierne (bo wtedy argument nie działa), lecz całkowite.
ODPOWIEDZ