Nierówności równoważne
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Nierówności równoważne
Czy nierówność \(\displaystyle{ a^3>b^3}\) jest równoważna nierówności \(\displaystyle{ a>b}\)? A jeśli tak, to czy działa to dla każdej potęgi o wykładniku nieparzystym?
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Nierówności równoważne
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)=(a-b)\left[\left(a+\frac{b}{2}\right)^2+\frac{3b^2}{4}\right]}\)
Wobec dodatniości
\(\displaystyle{ \left(a+\frac{b}{2}\right)^2+\frac{3b^2}{4}}\)
dla \(\displaystyle{ a\ne b}\), wyrażenia \(\displaystyle{ a^3-b^3}\) i \(\displaystyle{ a-b}\) są zgodnego znaku.
Analogicznie można wykazać poprawność dla innych dodatnich wykładników nieparzystych.
Pozdrawiam
Wobec dodatniości
\(\displaystyle{ \left(a+\frac{b}{2}\right)^2+\frac{3b^2}{4}}\)
dla \(\displaystyle{ a\ne b}\), wyrażenia \(\displaystyle{ a^3-b^3}\) i \(\displaystyle{ a-b}\) są zgodnego znaku.
Analogicznie można wykazać poprawność dla innych dodatnich wykładników nieparzystych.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 maja 2020, o 23:01 przez JHN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówności równoważne
Wynika to z tego, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3}\) (i ogólnie \(\displaystyle{ f(x)=x^{2n+1}}\) dla \(\displaystyle{ n\in\NN}\)) jest funkcją (ściśle) rosnącą.
JK