Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Gallax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2020, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Post autor: Gallax »

Witam.
Dostałem do zrobienia zbadanie przebiegu funkcji. Przykład napisany na kolanie, przez wykładowcę.
Wszystko było dobrze do drugiej pochodnej, która przyrównana do 0 wyszła
\(\displaystyle{ 6( 16x^{3}+ 84x^{2}+12x+7)=0 }\)
Nie jestem w stanie obliczyć X z tego równania.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Post autor: Premislav »

Może wykładowca robił tak, jak ja na plaży w północnych Włoszech w 2013 roku, tj. wymyślamy sobie na poczekaniu całkę nieoznaczoną, nie zastanawiając się np. nad kryterium Czebyszewa i podobną egzotyką, i potem wielkie zdziwienie po niepowodzeniu i
wklepaniu do kompa, że jest nieelementarna. :D

Zacznijmy od przepisania tego w formie
\(\displaystyle{ x^{3}+\frac{21}{4}x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{7}{16}=0}\)
Następnie przedstawmy lewą stronę w postaci
\(\displaystyle{ \left(x+a\right)^{3}+b(x+a)+c}\) dla pewnych \(\displaystyle{ a,b,c\in \RR}\). Jak się zna wzory skróconego mnożenia (tutaj na sześcian sumy), to nie ma potrzeby dokładnego wyliczania, gdyż narzuca się \(\displaystyle{ a=\frac{7}{4}}\). Po krótkich obliczeniach dostajemy, że
\(\displaystyle{ x^{3}+\frac{21}{4}x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{7}{16}=\left(x+\frac{7}{4}\right)^{3}-\frac{135}{16}\left(x+\frac{7}{4}\right)+\frac{315}{32} }\)
Teraz podstawiamy \(\displaystyle{ t=x+\frac{7}{4}}\) i mamy równanie
\(\displaystyle{ t^{3}-\frac{135}{16}t+\frac{315}{32}=0}\)
a to się rozwiązuje wzorami Cardana:

Ja bym jednak polecał sprawdzić, czy dobrze przepisałeś przykład, a potem (np. w wolframie) czy dobrze obliczyłeś pochodne.
Gallax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2020, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21

Re: Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Post autor: Gallax »

Premislav pisze: 10 sty 2020, o 17:13 Ja bym jednak polecał sprawdzić, czy dobrze przepisałeś przykład, a potem (np. w wolframie) czy dobrze obliczyłeś pochodne.
funkcja do zbadania : \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x ^{2}+3x+5 }{ 4x^{2} -1} }\)
pochodna: \(\displaystyle{ f'(x)= \frac{ -12x^{2}-42x-3 }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{2} } }\)
druga pochodna: \(\displaystyle{ f''(x)= \frac{\left( -24x-42\right) \left( 4x^{2}-1 \right) ^{2}-\left( -12x^{2}-42x-3 \right)*2\left( 4x^{2}-1 \right)*8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{4} }=
\frac{\left( -24x-42\right) \left( 4x^{2}-1 \right) -\left( -12x^{2}-42x-3 \right) \cdot 2 \cdot 8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{3} }=\\=6 \cdot \frac{\left( -4x-7\right) \left( 4x^{2}-1 \right) -\left( -8x^{2}-14x-1 \right) \cdot 8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{3} }= \frac{6( 16x^{3}+ 84x^{2}+12x+7) }{ (4x^{2}-1) ^{3} }}\)


Zrobiłem gdzieś błąd?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Post autor: Premislav »

Wolfram twierdzi, że masz dobrze:

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=second+derivative+of+%28x%5E2%2B3x%2B5%29%2F%284x%5E2-1%29


No cóż, to prowadzący dał „ciekawy" przykład, pewnie niecelowo. :D Kojarzę historię, że na egzaminie z matematyki dyskretnej na informatyce UWr trochę przez przypadek pojawiło się zadanie, w którym zaistniała konieczność rozłożenia wielomianu trzeciego stopnia bez „ładnych" pierwiastków, po prostu prowadzący czasem się mylą, jak każdy człowiek, a czasem też trochę olewają. No ale w każdym razie dalej to się liczy tak jak pisałem, w linku masz wzorki.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Nie potrafię rozwiązać tego wielomianu

Post autor: Dilectus »

Gallax pisze: 10 sty 2020, o 17:39
druga pochodna: \(\displaystyle{ f''(x)= \frac{\left( -24x-42\right) \left( 4x^{2}-1 \right) ^{2}-\left( -12x^{2}-42x-3 \right)*2\left( 4x^{2}-1 \right)*8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{4} }= \\
\frac{\left( -24x-42\right) \left( 4x^{2}-1 \right) -\left( -12x^{2}-42x-3 \right) \cdot 2 \cdot 8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{3} }=\\=6 \cdot \frac{\left( -4x-7\right) \left( 4x^{2}-1 \right) -\left( -8x^{2}-14x-1 \right) \cdot 8x }{ \left( 4x^{2}-1 \right) ^{3} }= \frac{6( 16x^{3}+ 84x^{2}+12x+7) }{ (4x^{2}-1) ^{3} }}\)


Zrobiłem gdzieś błąd?
Nie wiem, bo nie liczyłem, ale wygląda na to, że dobrze, bo w liczniku wyszedł Ci taki wielomian, jak Gallaxowi. Tyle, że trzeba sprawdzić, gdzie ta pochodna zmienia znak, a więc znaleźć jej miejsca zerowe, a więc zbadać przebieg zmienności tej pochodnej
Trzeba więc rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \frac{6( 16x^{3}+ 84x^{2}+12x+7) }{ (4x^{2}-1) ^{3} }>0}\)

Podpowiedź:
Wielomian \(\displaystyle{ 16x^{3}+ 84x^{2}+12x+7}\) ma jedno miejsce zerowe \(\displaystyle{ x_{0} \in (-5,2, \ -5,1) }\)
Wiem to, bo odczytałem z wykresu. :)



Wielomian
ODPOWIEDZ