Rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład wielomianu

Post autor: Nadine »

Rozłóż wielomian
\(\displaystyle{ x^{12} − 1 }\)
na iloczyn wielomianów o współczynnikach rzeczywistych stopnia co najwyżej drugiego.
Czy ktoś pamięta wzór na to uwzględniający liczbę sprzężoną, albo po prostu zna metodę, nie licząc rozkładania na piechotę.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: AiDi »

Wzory skróconego mnożenia.
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: Nadine »

Wzory skróconego mnożenia to jest rozkładanie na piechotę
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: AiDi »

Myślałem, że rozkładanie na piechotę to korzystanie z twierdzenia Bezouta :P No nic, dla mnie to i tak najszybsza metoda, jak się pamięta wzory to rozwiązanie można zapisać w kilkanaście sekund...
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ a^{n} -b^{n} = (a-b)(a^{n-1} + a^{n-2}b + a^{n-3}b^2 + ...+ ab^{n-2} + b^{n-1})}\)

\(\displaystyle{ a = x, \ \ b = 1, \ \ n = 12. }\)

\(\displaystyle{ x^{12} -1 =...}\)
Nadine
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: Nadine »

\(\displaystyle{ (x-1)(x^11+x^10+....+x+1) }\)
Chociaż nie wiem co to właściwie mi daje. Dobra będę robić wzorami po prostu
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: AiDi »

No i po co aż tak. Nie łatwiej zauważyć, że \(\displaystyle{ x^{12}-1=(x^6)^2-1^2}\) i korzystać kilka razy z prostszych wzorów?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: a4karo »

$$x^{12}-1=(x-1)(x+1)\prod_{k=1}^5\left(x-\cos\frac{k\pi}{6}-i\sin\frac{k\pi}{6}\right)\left(x-\cos\frac{k\pi}{6}+i\sin\frac{k\pi}{6}\right)$$
ODPOWIEDZ