Witam
Proszę o pomoc.
Punkt \(\displaystyle{ A(- \sqrt{5}, 0)}\) jest zarówno miejscem zerowym jak i punktem przecięcia wielomianów \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-6x- \sqrt{5}}\) i \(\displaystyle{ g(x)=-x^{3}+4x- \sqrt{5} }\).
Wyznacz pozostałe miejsca zerowe.
No więc szukamy takich \(\displaystyle{ x-a}\), które dzieją wielomiany, ale jak?
Twierdzenie Bezouta(2)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Twierdzenie Bezouta(2)
\(\displaystyle{ f( -\sqrt{5} )=0 \Rightarrow f(x)=(x+ \sqrt{5} )(x^2+bx+c)\\
g( -\sqrt{5} )=0 \Rightarrow g(x)=(x+ \sqrt{5} )(-x^2+b'x+c')}\)
Nieznane wielomiany uzyskasz ze zwyczajnego dzielenia.
g( -\sqrt{5} )=0 \Rightarrow g(x)=(x+ \sqrt{5} )(-x^2+b'x+c')}\)
Nieznane wielomiany uzyskasz ze zwyczajnego dzielenia.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2019, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy