Pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Pierwiastki
Znajdź wszystkie pierwiastki wymierne wielomianu \(\displaystyle{ x^4 − \frac{7x^3}{2} + x^2 +\frac{x}{2} + 1}\). Znajdź wszystkie pierwiastki
rzeczywiste tego wielomianu. Moim pytaniem jest jaka właściwie jest różnica między pierwiastkiem wymiernym, a rzeczywistym.
rzeczywiste tego wielomianu. Moim pytaniem jest jaka właściwie jest różnica między pierwiastkiem wymiernym, a rzeczywistym.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Każdy pierwiastek wymierny jest pierwiastkiem rzeczywistym, ale nie każdy pierwiastek rzeczywisty jest pierwiastkiem wymiernym (bo każda liczba wymierna jest liczbą rzeczywistą, ale nie każda liczba rzeczywista jest liczbą wymierną...).
JK
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pierwiastki
Przykładowo pierwiastek \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą rzeczywistą, ale nie jest wymierną, rozszerzenie tego ułamka ma nieskończoność cyfr po przecinku, które nie układają się w jakichś powtarzających się cyklach - dlatego niewymierna. Taki przykład.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2019, o 15:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Nie rozszerzenie, tylko rozwinięcie (dziesiętne) i nie ułamka (bo to nie jest ułamek), tylko liczby.
Pomyliłaś przyczynę ze skutkiem. Ta liczba nie jest niewymierna dlatego, że ma nieokresowe, niecykliczne rozwinięcie dziesiętne (a skąd wiesz, że jest takie?), tylko ma takie rozwinięcie dlatego, że jest niewymierna.Niepokonana pisze: ↑4 lis 2019, o 15:07ma nieskończoność cyfr po przecinku, które nie układają się w jakichś powtarzających się cyklach - dlatego niewymierna.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pierwiastki
Ano przepraszam. Czyli liczba jest niewymierna, jak ma rozwinięcie dziesiętne, które nie jest regularne.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Odwrotnie: liczba ma rozwinięcie dziesiętne, które nie jest ani skończone, ani okresowe, jak jest niewymierna. Mylisz kierunek implikacji.Niepokonana pisze: ↑4 lis 2019, o 15:30Ano przepraszam. Czyli liczba jest niewymierna, jak ma rozwinięcie dziesiętne, które nie jest regularne.
JK
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pierwiastki
A ok.
Dodano po 9 minutach 47 sekundach:
Czyli liczby niewymierne to wszelkie pierwiastki dodatnich z liczb niebędących kwadratami liczb naturalnych np. \(\displaystyle{ \sqrt{35}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\), liczba \(\displaystyle{ \pi}\) itd.
Taki tam tylko przykład, żeby to lepiej zobrazować.
Dodano po 9 minutach 47 sekundach:
Czyli liczby niewymierne to wszelkie pierwiastki dodatnich z liczb niebędących kwadratami liczb naturalnych np. \(\displaystyle{ \sqrt{35}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\), liczba \(\displaystyle{ \pi}\) itd.
Taki tam tylko przykład, żeby to lepiej zobrazować.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Tak, to wszystko są liczby niewymierne (o ile pisząc o pierwiastkach miałaś na myśli pierwiastki z liczb naturalnych), ale liczb niewymiernych jest dużo, dużo więcej. Ale to już kwestia na osobny temat.Niepokonana pisze: ↑4 lis 2019, o 15:56Czyli liczby niewymierne to wszelkie pierwiastki dodatnich z liczb niebędących kwadratami liczb naturalnych np. \(\displaystyle{ \sqrt{35}}\) \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\), liczba \(\displaystyle{ \pi}\) itd.
Wracamy do rzeczywistych/wymiernych pierwiastków podanego wielomianu.
JK
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Pierwiastki
Suma współczynników wielomianu wynosi \(\displaystyle{ 0}\) zatem liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem wymiernym, ale po podzieleniu przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) zaczynają się schody ja tej postaci ze wzorów Cardano nie mam zdrowia wpisywać , drugi pierwiastek rzeczywisty toJan Kraszewski pisze: ↑4 lis 2019, o 16:06 Wracamy do rzeczywistych/wymiernych pierwiastków podanego wielomianu.
\(\displaystyle{ 3,09013860341700619...}\)
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Zaczął bym (po wymnożeniu obustronnie przez \(2\)) od twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych. Wtedy przynajmniej to jedno będziemy mieć z głowy.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Pierwiastki
Dziękuję za tak liczne odpowiedzi. Czyli z tego co rozumiem na start rozkładam to na pierwiastki wymierne. Po obliczeniach wyszło mi, że faktycznie tylko 1 pasuje. Nie do końca rozumiem jednak jak znaleźć resztę rzeczywistych z \(\displaystyle{ 2x^3-5x^2-3x-2 }\) gdyby wielomian był mniejszy liczyłabym deltę, a tu?
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Re: Pierwiastki
możesz sprowadzić to równanie odpowiednim podstawieniem do takiego , które nie zawiera wyrazu z drugą potęgą , a potem jest kilka możliwości, ale to długie dosyć, dam ci odnośnik do tematu gdzie wiele lat temu coś podobnego przeliczałem
viewtopic.php?f=27&t=275525
viewtopic.php?f=27&t=275525
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Pierwiastki
\(\displaystyle{ x^4 − \frac{7x^3}{2} + x^2 +\frac{x}{2} + 1=0}\)
Łatwo zgadnąć, że jednym z pierwiastków tego równania jest liczba 1. Możemy więc napisać, że
\(\displaystyle{ x^4 − \frac{7x^3}{2} + x^2 +\frac{x}{2} + 1=(x-1)\left( x^3- \frac{5}{2}x^2- \frac{3}{2} x-1\right) =0}\)
Teraz wystarczy znaleźć pierwiastki tego wielomianu trzeciego stopnia, co na razie mnie się nie udało, ale pomyślę nad tym.
Łatwo zgadnąć, że jednym z pierwiastków tego równania jest liczba 1. Możemy więc napisać, że
\(\displaystyle{ x^4 − \frac{7x^3}{2} + x^2 +\frac{x}{2} + 1=(x-1)\left( x^3- \frac{5}{2}x^2- \frac{3}{2} x-1\right) =0}\)
Teraz wystarczy znaleźć pierwiastki tego wielomianu trzeciego stopnia, co na razie mnie się nie udało, ale pomyślę nad tym.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Pierwiastki
Wszystko to, co napisałeś, pojawiło się wcześniej w tym wątku. Po co to powtarzasz?
JK