Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: anna_ »

Wykaż że funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^{3} - x^{2}}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -10}\) w przedziale \(\displaystyle{ (-3,-2)}\)
Gotowca potrzebuję :(
Ostatnio zmieniony 22 paź 2019, o 18:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wykaż, że funkcja

Post autor: a4karo »

Nie przyjmuje
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: anna_ »

Faktycznie, zły wykres zrobiłam.
A jak to udowodnić?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: Psiaczek »

anna_ pisze: 22 paź 2019, o 19:11 Faktycznie, zły wykres zrobiłam.
A jak to udowodnić?
chyba ktoś przechwycił to konto, dawna anna nie zadawałaby takich pytań :D

pochodna \(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-2x}\) jest dodatnia w tym przedziale ,\(\displaystyle{ f}\) jest rosnąca ,\(\displaystyle{ f(-3)=-36}\),\(\displaystyle{ f(-2)=-12}\)
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: janusz47 »

Funkcja \(\displaystyle{ f }\) jest wielomianem trzeciego stopnia - funkcją ciągłą i rosnącą w przedziale \(\displaystyle{ (-\infty, 0 )}\) (proszę spawdzić).

Na końcach przedziału \(\displaystyle{ [ -3 , -2], }\) przyjmującą odpowiednio wartości \(\displaystyle{ f(-3) = -36, \ \ f(-2) = -12,}\)
nie może więc przyjąć w tym przedziale wartości \(\displaystyle{ -10, }\) która nie jest wartością pośrednią między \(\displaystyle{ -36\ \ i \ \ -12. }\)

Proszę zapoznać się z twierdzeniem (własnością ) Darboux.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: anna_ »

Nikt nie przechwycił. Pisano mi, że trzeba udowodnić ciągłość, a tego to ja już nie pamiętam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34286
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: Jan Kraszewski »

Własność Darboux nie jest potrzebna do uzasadnienia nieprzyjmowania wartości \(-10\) - wystarczy monotoniczność.

JK
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Wykaż, że funkcja przyjmuje wartość w przedziale

Post autor: Janusz Tracz »

Jak się to zapisze, że \(\displaystyle{ f(x)=x^3+\left( -x^2\right) }\) to lepiej widać, że \(\displaystyle{ f(x)}\) jest sumą funkcji rosnących (na interesujących nas przedziałach) więc sama też jest rosnąca i stąd wniosek.
ODPOWIEDZ