Wielomian, tak jakby.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Tocjent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2019, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wielomian, tak jakby.

Post autor: Tocjent »

Witam,

Na dzisiejszej maturze w jednym z zadań pojawił się przedziwny problem. Był sobie pewien wielomian trzeciego stopnia z rzeczywistym parametrem \(\displaystyle{ m}\). Do tego mieliśmy wykorzystać Tw. Bezouta. Były podane dwa inne wielomiany stopnia pierwszego i proces rozwiązywania takiego zadania jest oczywisty. No właśnie tylko tym razem coś poszło nie tak. Mianowicie \(\displaystyle{ m^{3} - m - 3 = 0}\). Aby pójść dalej należy znaleźć miejsca zerowe tego wielomianu. Po krótkiej analizie widać, że jest między \(\displaystyle{ 1}\) a \(\displaystyle{ 2}\). Pytanie do was, jak go rozłożyć?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 20:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Wielomian, tak jakby.

Post autor: Jan Kraszewski »

Tocjent pisze:Mianowicie \(\displaystyle{ m^{3} - m - 3 = 0}\). Aby pójść dalej należy znaleźć miejsca zerowe tego wielomianu.
Rozwiązanie tego zadania nie wymagało rozkładania takiego wielomianu, nie wiem zresztą, skąd go wziąłeś.

JK
Tocjent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2019, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wielomian, tak jakby.

Post autor: Tocjent »

Zasadniczo z twierdzenia Bezouta. Dany \(\displaystyle{ W(x)}\) wielomian trzeciego stopnia dzielił się bez reszty przez wielomian \(\displaystyle{ x-2}\) więc \(\displaystyle{ W(2) = 0}\), w ten sposób szukamy wartości \(\displaystyle{ m}\), dla których, rzeczywiście wielomian będzie podzielny.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2019, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wielomian, tak jakby.

Post autor: Jan Kraszewski »

No to policz jeszcze raz \(\displaystyle{ W(2)}\).

JK
Tocjent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2019, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wielomian, tak jakby.

Post autor: Tocjent »

A. Okej. Klasyk. Nie dodałem 8. Pozdrawiam matematyków myślących.
ODPOWIEDZ