Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których funkcja \(\displaystyle{ g(x)=2x^{3}-3x^{2}+mx+3}\) ma ekstremum lokalne równe 10.
Z pochodnej i z tego, że dla pochodnej \(\displaystyle{ \Delta>0}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ m< \frac{3}{2}}\). I co dalej...?
Z góry dzięki za pomoc
Z pochodnej i z tego, że dla pochodnej \(\displaystyle{ \Delta>0}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ m< \frac{3}{2}}\). I co dalej...?
Z góry dzięki za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Podstawiamy \(\displaystyle{ x_{1} = \frac{6 - \sqrt{6(6-4m)}}{12}}\) do równania
\(\displaystyle{ g(x) - 10 = 0.}\)
Obliczenia nie są przyjemne. Można skorzystać z programu komputerowego.
\(\displaystyle{ g(x) - 10 = 0.}\)
Obliczenia nie są przyjemne. Można skorzystać z programu komputerowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
janusz47, W jakim celu tak utrudniać?
rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ g(x)=10 \\ \ g'(x)=0 \end{cases}}\)
Wyznaczając z drugiego m i wstawiając do pierwszego.
rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \ g(x)=10 \\ \ g'(x)=0 \end{cases}}\)
Wyznaczając z drugiego m i wstawiając do pierwszego.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
albanczyk123456, zerowanie pierwszej pochodnej nie wystarczy, musi ona wokół tego zera zmieniać znak.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Dilectus,
Czy funkcja kwadratowa mająca dwa miejsca zerowe wokół któregoś z nich nie zmienia znaku? Mógłbyś podać kontrprzykład? Według mnie autor tematu zadbał już o to.
Czy funkcja kwadratowa mająca dwa miejsca zerowe wokół któregoś z nich nie zmienia znaku? Mógłbyś podać kontrprzykład? Według mnie autor tematu zadbał już o to.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Skąd wiesz, że ma dwa miejsca zerowe? Przecież to trójmian z parametrem. Trzeba dopiero założyć, że ma dwa miejsca zerowe i odpowiednio dobrać parametr, żeby delta była większa od zera.
\(\displaystyle{ 6x^2-6x+m=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 36-24m>0 \ \Rightarrow \ m< \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 6x^2-6x+m=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta= 36-24m>0 \ \Rightarrow \ m< \frac{3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Funkcja z parametrem, ekstremum lokalne
Autor tematu sprawdził to już. Napisał to w swoim poście, proponuję go jeszcze raz przeczytać uważnie.