Rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: matematykipatyk »

Jak zrobić rozkład na czynniki wielomianu \(\displaystyle{ x^4+1}\)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ z^4+1=z^4+2z^2+1-2z^2=(z^2+1)^2-( \sqrt{2} z)^2}\)

albo:

\(\displaystyle{ z^4+1=(z^2)^2-i^2}\)
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: matematykipatyk »

I co potem można zrobić z tym pierwszym przekształceniem bo w liczbach zespolonych nie chcę tego rozwiązywać.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: piasek101 »

Napisz x-sa zamiast zet.

I wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ a^2-b^2=...}\)
ODPOWIEDZ