Znajdź te argumenty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Znajdź te argumenty

Post autor: Michal2115 »

Znajdź te argumenty dla których funkcje \(\displaystyle{ f(x)=(x-5)(x ^{2} +2x)}\) i \(\displaystyle{ g(x)=3x-15}\) przyjmują tę samą wartość, a następnie podaj współrzędne punktów wspólnych wykresów obu funkcji.

\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-5)(x+3)}\)

I nie wiem co dalej, mógłby mi ktoś podpowiedzieć?
Co do tych argumentów to zgadzają się z odpowiedziami.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Znajdź te argumenty

Post autor: kerajs »

Michal2115 pisze: \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
Rozwiązujesz to równanie:
\(\displaystyle{ (x-5)(x ^{2} +2x)=3x-15}\)
\(\displaystyle{ x=5 \vee x^2+2x=3}\)
...
....
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Re: Znajdź te argumenty

Post autor: Michal2115 »

Co, przecież ja już to wyliczyłem, przecież napisałem. Wyszło \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-5)(x+3)}\) Tyle, że nie wiem co dalej, pzdr.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Znajdź te argumenty

Post autor: kerajs »

Rozwiązaniem nie jest wielomian, lecz konkretne argumenty:
\(\displaystyle{ x=5 \vee x=1 \vee x=-3}\)
Wartości funkcji dla tych argumentów:
\(\displaystyle{ f(5)=g(5)=0\\
f(1)=g(1)=-12\\
f(-3)=g(-3)=-24}\)
Michal2115
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Re: Znajdź te argumenty

Post autor: Michal2115 »

Supi, dziękuje-- 13 mar 2019, o 20:08 --Supi, dziękuje
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Znajdź te argumenty

Post autor: a4karo »

TYle, że nie powiedziałęś czym jest \(\displaystyle{ W(x)}\). Czytelnik nie musi się domyślać Twoich intencji.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Znajdź te argumenty

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ W(x)=f(x)-g(x)}\), łatwo się domyślić z kontekstu. Oczywiście nikt nie każe nikomu się domyślać, np. ja zazwyczaj nie odpowiadam w wątkach typu „domyśl się".

Swoją drogą trochę martwi, że autor wątku po rozłożeniu tego wielomianu nie był w stanie (a może tylko nie chciał?) sam skończyć rozwiązania. Może to świadczyć o niezrozumieniu treści zadania, w szczególności o niezrozumieniu powiązania funkcji z jej wykresem.
ODPOWIEDZ