Wszystkie współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} -3x ^{2} +ax+b}\) są l. całkowitymi. Znajdź współczynniki a i b wiedząc, że wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x - \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ W( \sqrt{5} )=0}\)
\(\displaystyle{ 5 \sqrt{5} -15+ \sqrt{5} a+b=0}\)
No i można zrobić to tak, że rozpiszemy sobie
\(\displaystyle{ a \sqrt{5} +b=-5 \sqrt{5} +15}\)
i wyjdzie a=-5 b=15, co jest poprawną odpowiedzią, ale czy jest inny sposób rozwiązania tego zadania gdyby podane cyfry się tak nie "rozłożyły"?
Wszystkie współczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Wszystkie współczynniki wielomianu
Gdybyśmy dzielili przez jakiś dwumian z wyrazem wolnym o wartości całkowitej, to wtedy nie wystarczyłoby nam to do znalezienia współczynników \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).Musiałaby być jeszcze jakaś dodatkowa informacja.A więc w tym konkretnym zadaniu trzeba skorzystać z tego co ty zrobiłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wszystkie współczynniki wielomianu
Inaczej:
Skoro współczynniki są całkowite, a jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), to drugim będzie \(\displaystyle{ -\sqrt{5}}\).
Z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W( \sqrt{5} )=0 \\ W( -\sqrt{5} )=0 \end{cases}}\)
dostaniesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=15 \\ a=-5 \end{cases}}\)
Skoro współczynniki są całkowite, a jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), to drugim będzie \(\displaystyle{ -\sqrt{5}}\).
Z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W( \sqrt{5} )=0 \\ W( -\sqrt{5} )=0 \end{cases}}\)
dostaniesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=15 \\ a=-5 \end{cases}}\)