reszta z dzielenia
reszta z dzielenia
Czy reszta z dzielenia wielomianu może mieć wzór funkcji liniowej \(\displaystyle{ ax + b}\)?
Ostatnio zmieniony 28 lut 2019, o 20:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Re: reszta z dzielenia
Dzieląc \(\displaystyle{ (x ^{3} - 2x ^{2} + px - q) : (x ^{2} - 2x + 1)}\) wychodzi reszta \(\displaystyle{ (p-1)x - q}\). Mam informację że ta reszta jest wielomianem zerowym. Zastanawia mnie, czy to wynika bezpośrednio z tego dzielenia, czy też inne warunki w zadaniu o tym decydują.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: reszta z dzielenia
Może podaj całą treść zadania, to będziemy wiedzieli, o co chodzi. Zapewne podana informacja o reszcie jest założeniem, które należy wykorzystać.
JK
JK
reszta z dzielenia
Dla jakich wartości p i q liczba \(\displaystyle{ x _{0} = 1}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} + px - q}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: reszta z dzielenia
Tak trzeba było od początku:
Iloraz jest taki jak policzyłeś niezależnie od dodatkowych warunków. Wiesz, że jeżeli jedynka jest dwukrotnym pierwiastkiem, to reszta jest zerowym wielomianem, więc łatwo obliczysz \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\).
Można było też inaczej: Wstawiając \(\displaystyle{ x=1}\) do wielomianu i do jego pochodnej.
Iloraz jest taki jak policzyłeś niezależnie od dodatkowych warunków. Wiesz, że jeżeli jedynka jest dwukrotnym pierwiastkiem, to reszta jest zerowym wielomianem, więc łatwo obliczysz \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\).
Można było też inaczej: Wstawiając \(\displaystyle{ x=1}\) do wielomianu i do jego pochodnej.
reszta z dzielenia
Wiem, ale nie wiem dlaczego. Reszta w postaci \(\displaystyle{ (p-1)x - q}\) przecież nie jest wielomianem zerowym.a4karo pisze: Wiesz, że jeżeli jedynka jest dwukrotnym pierwiastkiem, to reszta jest zerowym wielomianem, więc łatwo obliczysz \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: reszta z dzielenia
To spróuj sobie udowodnić taki fakt: Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W}\), to \(\displaystyle{ W}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ x-a}\) bez reszty.
Potem z tego wyciągnij wniosek, że jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest podwójnym pierwiastkiem, to \(\displaystyle{ W}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ (x-a)^2}\) bez reszty.
Potem z tego wyciągnij wniosek, że jeżeli \(\displaystyle{ a}\) jest podwójnym pierwiastkiem, to \(\displaystyle{ W}\) dzieli się przez \(\displaystyle{ (x-a)^2}\) bez reszty.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
reszta z dzielenia
A dlaczego?Marus0 pisze:Reszta w postaci \(\displaystyle{ (p-1)x - q}\) przecież nie jest wielomianem zerowym.
JK
Re: reszta z dzielenia
Dziękuję, zmyliła mnie informacja, że to wielomian zerowy, a to jest po prostu reszta rowna zero. Przecież wielomianem zerowym może być każda liczba rzeczywista (?). Teraz wszystko rozumiem, dziękuję.