Ekstrema funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Bratower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 26 paź 2017, o 05:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: Bratower »

Ile ekstremów lokalnych ma funkcja: \(\displaystyle{ f(x)=|x(x^2-4)(x+3)|+1998}\)?
____________
Funkcja \(\displaystyle{ g(x)=x(x^2-4)(x+3)=(x+3)(x+2)x(x-2)}\) ma cztery miejsca zerowe i trzy ekstrema
Dalej brakuje mi pomysłu...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: a4karo »

Pomysł co się dzieje w miejscach zerowych
Awatar użytkownika
Bratower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 26 paź 2017, o 05:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Bratower »

Dla \(\displaystyle{ g(x)=x(x^2-4)(x+3)}\) pochodna zmienia znak w ekstremach, \(\displaystyle{ |g(x)|=|x(x^2-4)(x+3)|}\) nie zmienia znaku w ekstremach?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie chodzi o pochodną. Zauważ, że po nałożeniu wartości bezwzględnej na funkcję \(\displaystyle{ g}\) jej wykres odbije się spod osi \(\displaystyle{ OX}\) nad nią. W wyniku tego "dołki" staną się "górkami", a miejsca zerowe staną się "dołkami".

JK
Awatar użytkownika
Bratower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 26 paź 2017, o 05:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Bratower »

AU
AU
jx1rbbA.png (70.31 KiB) Przejrzano 177 razy
Dziękuje już zrozumiałem.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Ekstrema funkcji

Post autor: pesel »

Skąd wiedział, że któreś z miejsc zerowych funkcji bez modułu nie było jednocześnie ekstremum?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Ekstrema funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Wszak to pierwiastki pojedyncze były.

JK
ODPOWIEDZ