Wielomiany z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
M4RC3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lut 2019, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wielomiany z parametrem

Post autor: M4RC3L »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + x^{2} + 2mx+12}\) i dwumian \(\displaystyle{ P(x)=(x+1)}\).
a) Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)}\)?
b) Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ P(x)}\) jest równa \(\displaystyle{ 6}\)?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Wielomiany z parametrem

Post autor: kerajs »

a)
\(\displaystyle{ W(-1)=0\\
...\\
...\\
m=6}\)


b)
\(\displaystyle{ W(-1)=6\\
...\\
...\\
m=3}\)
M4RC3L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 lut 2019, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: Wielomiany z parametrem

Post autor: M4RC3L »

Skąd wiemy, że sprawdzamy \(\displaystyle{ W(-1)}\)?
Kordyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 30 razy

Wielomiany z parametrem

Post autor: Kordyt »

Z twierdzenie Bézouta...

Albo z zaobserwowania czegoś po rozkładzie na czynniki.
ODPOWIEDZ