Rozwiąż nierówność
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ |x^3-x| q 3x}\)
Dzięki za odp.
Dzięki za odp.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 23:26 przez emil1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 28 lis 2006, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie pamiętam.
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 22 razy
Rozwiąż nierówność
Hehehe, stary, drugi przypadek wygląda tak:
\(\displaystyle{ x-x^3\leqslant 3x\quad dla\ x\in(-\infty;-1)\cup}\)
To czemu liczysz x^3-x\(\displaystyle{ |x|=\begin{cases}x,\ gdy\ x \geqslant 0\\-x,\ gdy\ x }\)
Zauważ, że x w tym przypadku to CAŁE wyrażenie, które znajduje się pomiędzy znakami | |. => żeby wyjść z wartości bezwzględnej i znaleźć dziedzinę musisz rozwiązać takie dwa równania i dopiero dla x'ów, które wyjdą Ci z równań rozwiązujesz przykład.
\(\displaystyle{ x-x^3\leqslant 3x\quad dla\ x\in(-\infty;-1)\cup}\)
To czemu liczysz x^3-x\(\displaystyle{ |x|=\begin{cases}x,\ gdy\ x \geqslant 0\\-x,\ gdy\ x }\)
Zauważ, że x w tym przypadku to CAŁE wyrażenie, które znajduje się pomiędzy znakami | |. => żeby wyjść z wartości bezwzględnej i znaleźć dziedzinę musisz rozwiązać takie dwa równania i dopiero dla x'ów, które wyjdą Ci z równań rozwiązujesz przykład.