Kilka zadań z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 lis 2015, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Kilka zadań z wielomianów
Witam
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać dwa zadania.
1. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ 3 (x-4)^{4} \cdot (x+4) \cdot (x-1)^{4} \cdot ( x^{2}+6x+11)}\):
a) podaj pierwiastki wielomianu;
b) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \le 0}\) .
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać dwa zadania.
1. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ 3 (x-4)^{4} \cdot (x+4) \cdot (x-1)^{4} \cdot ( x^{2}+6x+11)}\):
a) podaj pierwiastki wielomianu;
b) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \le 0}\) .
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, o 19:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 lis 2015, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 lis 2015, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Re: Kilka zadań z wielomianów
Nie do końca rozumiem skąd wzięło się \(\displaystyle{ x _1 , x_2 ...}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Kilka zadań z wielomianów
Powtórzę pytanie:
JKKfadrat pisze:Arturkot123, Wiesz co to są pierwiastki wielomianu?
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Kilka zadań z wielomianów
\(\displaystyle{ (x-4) ^{4} = (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4)}\) zatem ma 4 pierwiastki, stąd \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3},x _{4}...}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Kilka zadań z wielomianów
Ewentualnie jeden pierwiastek poczwórny...Kfadrat pisze:\(\displaystyle{ (x-4) ^{4} = (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4)}\) zatem ma 4 pierwiastki
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 20 lis 2015, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Re: Kilka zadań z wielomianów
Dzięki. Teraz rozumiem.Kfadrat pisze:\(\displaystyle{ (x-4) ^{4} = (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4) \cdot (x-4)}\) zatem ma 4 pierwiastki, stąd \(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3},x _{4}...}\)