\(\displaystyle{ P(x) = x^{30} +3x^{14}+2 \\
Q(x) = x^{3} - 8}\)
Odpowiedz do zadania: \(\displaystyle{ 3x^{2} +3}\)
Poprosiłbym o jakieś proste wytłumaczenie, najlepiej krok, po kroku.
Starałem się robic to układem równań, lecz nie wychodziło, prawdopodobnie źle policzyłem \(\displaystyle{ Q(x)}\).
Reszta z dzielenia bez wykonywania dzielenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 5 razy
Reszta z dzielenia bez wykonywania dzielenia.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2018, o 00:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Reszta z dzielenia bez wykonywania dzielenia.
Jako że wielomian \(\displaystyle{ Q}\) jest stopnia \(\displaystyle{ 3}\) to wiemy że reszta jest co najwyżej \(\displaystyle{ 2}\) zapiszmy więc
\(\displaystyle{ \frac{P}{Q}=V+ \frac{ax^2+bx+c}{Q}}\)
Co daje że postać \(\displaystyle{ P}\)
\(\displaystyle{ P=VQ+ax^2+bx+c}\)
Jeśli teraz wstawisz za \(\displaystyle{ x}\) takie liczby \(\displaystyle{ x_i}\) że \(\displaystyle{ Q(x_i)=0}\) to otrzymasz układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b,c}\). Trzeba zatem znaleźć te liczby \(\displaystyle{ x_i}\) są to zwykłe pierwiastki \(\displaystyle{ Q}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 8=0 \Leftrightarrow x=2 \vee x=-1+ i\sqrt{3} \vee x=-1- i\sqrt{3}}\)
Podstawiając je dostajemy wspomniany układ i koniec. Pewnie można to zrobić prościej bez liczb ale tak też zadziała.
\(\displaystyle{ \frac{P}{Q}=V+ \frac{ax^2+bx+c}{Q}}\)
Co daje że postać \(\displaystyle{ P}\)
\(\displaystyle{ P=VQ+ax^2+bx+c}\)
Jeśli teraz wstawisz za \(\displaystyle{ x}\) takie liczby \(\displaystyle{ x_i}\) że \(\displaystyle{ Q(x_i)=0}\) to otrzymasz układ równań z niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b,c}\). Trzeba zatem znaleźć te liczby \(\displaystyle{ x_i}\) są to zwykłe pierwiastki \(\displaystyle{ Q}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 8=0 \Leftrightarrow x=2 \vee x=-1+ i\sqrt{3} \vee x=-1- i\sqrt{3}}\)
Podstawiając je dostajemy wspomniany układ i koniec. Pewnie można to zrobić prościej bez liczb ale tak też zadziała.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 lis 2018, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Reszta z dzielenia bez wykonywania dzielenia.
A jak będą wyglądać pierwiastki z Q, gdy \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3}+8}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Reszta z dzielenia bez wykonywania dzielenia.
To nie jest prawidłowa odpowiedź.KiedysSieNaucze pisze:Odpowiedz do zadania: \(\displaystyle{ 3x^{2} +3}\)