wielomiany i postac iloczynowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
poldek60
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

wielomiany i postac iloczynowa

Post autor: poldek60 »

1/wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+x^{2}+9}\) zapisz w postaci iloczynów wielomianów stopni dodatnich

-- 3 lis 2018, o 16:01 --

2/ dla jakiego \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ (x^2-3x+2)((m^2-1)x^2-(m+1)x+2)=0}\) spełniają dokładnie dwie liczby rzeczywiste?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2018, o 17:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

wielomiany i postac iloczynowa

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ x^4+x^2+9=x^4+6x^2+9-5x^2=\\=(x^2+3)^2-5x^2=\\=(x^2-\sqrt{5}x+3)(x^2+\sqrt{5}x+3)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wielomiany i postac iloczynowa

Post autor: piasek101 »

2) Zawartość drugiego długiego nawiasu (po przyrównaniu do zera) ma nie mieć rozwiązań lub mieć ale takie jak te, które wyszły z zawartości pierwszego.
ODPOWIEDZ