Krzywa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

Krzywa

Post autor: hanula_is_here »

Jak znalezc wspolrzedne punktów gdzie \(\displaystyle{ y=x-4}\) przecina krzywa \(\displaystyle{ y^2=2x^2-17}\)


I mecze sie tez z tym: Wykresl krzywe \(\displaystyle{ y=x^2-1}\) i \(\displaystyle{ y=(x-1)^2}\) na tym samym schemacie i przedstaw wspolrzedne pzreciecia krzywych z osia x??? Jak z tego w ogole wyznaczyc wspolrzedne ?;(
Ostatnio zmieniony 2 sty 2023, o 17:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Krzywa

Post autor: mostostalek »

pierwsze:
\(\displaystyle{ y=x-4\\
y^2=x^2-8x+16}\)
teraz możesz przyrównać:

\(\displaystyle{ x^2-8x+16=2x^2-17\\
x^2+8x-33=0}\)
i teraz to rozwiązać tylko..

co do drugiego.. przecięcia z osią x no to pierwsze równanie x=-1 oraz x=1, a drugie to x=1 oczywiście.. a jak to narysować.. hmm najlepiej wyznaczyć współrzędne wierzchołka paraboli.. dalej miejsca zerowe już Ci podałem potem ewentualnie miejsce przecięcia z y to oczywiście obliczając f(0) można wyliczyć.. no i naszkicować tak jakoś
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

Krzywa

Post autor: hanula_is_here »

Nie lapie skąd sie wzielo \(\displaystyle{ y^2=x^2-8x+16}\) ??:/

Nioo ale i tak dziekuje x
Ostatnio zmieniony 2 sty 2023, o 17:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Krzywa

Post autor: mostostalek »

y=x-4.. podnosząc obustronnie do kwadratu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ y^2=(x-4)^2=x^2-8x+16}\) pozdro..
hanula_is_here
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bristol
Podziękował: 2 razy

Krzywa

Post autor: hanula_is_here »

Faktycznie:D Wieeelkie dzieki!!!
ODPOWIEDZ