wielomian czwartego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
witia1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 30 razy

wielomian czwartego stopnia

Post autor: witia1990 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie

\(\displaystyle{ (x-m)^{2}[m(x-m)^{2}-m-1]+1=0}\)

ma więcej pierwiastków dodatnich niż ujemnych?


Próbowałem podstawienia \(\displaystyle{ (x-m)^{2}=t}\), gdzie \(\displaystyle{ t \ge 0}\).
Ale jak zabrać się później za rozpatrywanie przypadków?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: wielomian czwartego stopnia

Post autor: janusz47 »

To podstawienie jest poprawne.

Znajdujemy wartości \(\displaystyle{ t_{1}, t_{2}.}\) zakładając \(\displaystyle{ m\neq 0.}\)

Potem rozpatrujemy przypadki:

\(\displaystyle{ m=0, \ \ m<0, \ \ m >0.}\)

Dla przypadku \(\displaystyle{ m>0}\) rozpatrujemy dodatkowo:


\(\displaystyle{ 0 < m < 1, \ \ m =1, \ \ m> 1.}\)
ODPOWIEDZ