Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}+x+1}\).
Uzasadnij, że wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) nie ma pierwiastków wymiernych.
Możemy zapisać, że:
\(\displaystyle{ x= \frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q \in \mathbb{Z}}\)
Ale jak teraz pokazać, że \(\displaystyle{ W(x)\neq 0}\) ?
Wielomian bez pierwiastków wymiernych
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wielomian bez pierwiastków wymiernych
Znasz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych? (było w średniej szkole)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Wielomian bez pierwiastków wymiernych
Nie musisz tak tego robić. Możesz skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych. Mówi ono o tym że jeśli pierwiastki miały by być wymierne to muszą być dzielniki wyrazu wolnego lub wyrazu wolnego z wyrazem przy najwyższej potędze. Tu podejrzane są tylko \(\displaystyle{ \left\{ -1,- \frac{1}{2} , \frac{1}{2} 1\right\}}\). Pokaż że żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
Wielomian bez pierwiastków wymiernych
Znam to twierdzenie.
Jakoś nie dociera do mnie to, że jeśli podejrzane liczby \(\displaystyle{ {-1,1,-\frac{1}{2},\frac{1}{2}}\) nie są pierwiastkami wielomianu to na pewno żadna inna liczba wymierna nie może być tym pierwiastkiem. Może mam jakieś zaćmienie, ale może mi ktoś to logicznie wytłumaczyć.
Jakoś nie dociera do mnie to, że jeśli podejrzane liczby \(\displaystyle{ {-1,1,-\frac{1}{2},\frac{1}{2}}\) nie są pierwiastkami wielomianu to na pewno żadna inna liczba wymierna nie może być tym pierwiastkiem. Może mam jakieś zaćmienie, ale może mi ktoś to logicznie wytłumaczyć.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Wielomian bez pierwiastków wymiernych
No bobrze mówisz. Sprawdzenie podejrzanych liczb wystarcza. Jeśli się okaże że żadna z nich nie jest wymiernym pierwiastkiem to koniec zadania bo udowodniłeś że pierwiastków wymiernych nie ma.