Hej mam problem z paroma zadaniami, a są one na jutro
zad1
Napisz wielomian W(x) i określ jego stopień, gdy jego współczynniki liczbowe są równe \(\displaystyle{ a_{6}=2, a_{5}=a_{4}=a_{2}=0, a_{3}=-1, a_{1}=3, a{0}=\sqrt{5}.}\)
zad2
Wyznacz współczynniki liczbowe m i n danych wielomianów W(x) i P(x), tak aby wielomiany te były równe:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x+1)(x^2+3) i P(x)=2x^3+mx^2+nx+3}\)
zad3
Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=-x^3+3x^2+4 , P(x)=2x^2+7x i Q(x)= -4x+1}\), wykonaj wskazane działania:
\(\displaystyle{ P(x)*Q(x)-W(x)=}\)
zad4
sprawdz które z liczb -1 , 0 i 2 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^3-2x^2+6x-12}\)
zad5
Podaj przykład wielomianu W(x) stopnia piątego którego jedynymi pierwiastkami są liczby -2 , 0 i 1
zad6
rozłóż wielomian P(x) na czynniki i podaj jego pierwiastki
a)\(\displaystyle{ P(x)=x^3-7x^2-3x+21}\)
b)\(\displaystyle{ P(x)= x^3-4x^2-5x}\)
zad7
Rozwiąż równianie
a)\(\displaystyle{ (x^5-x^3+x^2-1)(x^2-9)=0}\)
b)\(\displaystyle{ 81x^4+54x^3+3x+2=0$}\)
[ Dodano: 3 Października 2007, 20:57 ]
2 i 4 mam juz rozwiązane
ale pozostała reszta
Problem siedmioma zadaniami z 20 :(
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
Problem siedmioma zadaniami z 20 :(
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=43418
tutaj masz chyba 3 takie same zadania juz rozwiazane.a wiec zajrzyj tam:)
tutaj masz chyba 3 takie same zadania juz rozwiazane.a wiec zajrzyj tam:)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 8 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Problem siedmioma zadaniami z 20 :(
1)
Definicję wielomianu jednej zmiennej znajdziesz tutaj
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{5}-x^{2}+3x+\sqrt{5}}\)
Definicję wielomianu jednej zmiennej znajdziesz tutaj
\(\displaystyle{ W(x)=2x^{5}-x^{2}+3x+\sqrt{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 8 razy