Jak rozwiązać takie zadanie:??
Wielomian W(x)= x^4+x^3+px^2-5x+q jest podzielny przez x^2+x-6. Znajdź wartości p i q a następnie rozwiąż równanie W(x) = 0. Dziękuje z góry z pomoc.
Parametry p i q w wielomianie i podzielność tego wielomia
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Parametry p i q w wielomianie i podzielność tego wielomia
\(\displaystyle{ p=-11; q=30}\)
\(\displaystyle{ x^4 +x^3 -11x^2 -5x +30=(x^2 +x -6)(x^2 -5)=(x+3)(x-2)(x- \sqrt{5})(x+\sqrt{5})}\)
\(\displaystyle{ x^4 +x^3 -11x^2 -5x +30=(x^2 +x -6)(x^2 -5)=(x+3)(x-2)(x- \sqrt{5})(x+\sqrt{5})}\)