Prosiłbym o rozw. 4 zadanek z wiellomianów, które są t

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
filip1001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 3 paź 2007, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustów

Prosiłbym o rozw. 4 zadanek z wiellomianów, które są t

Post autor: filip1001 »

Prosiłbym o rozwiązanie 4 następujących zadanek, które są dla mnie problemem. Dziękuję i pozdrawiam
1. Rozwiąż nierówność (x-4)(x^5-3x^4-4x^3+24x-32)>0
2. Reszta z dzielenia wielo0mianu W(x) przez x+1 wynosi 3 a reszta z dzielenia W(x) przez x-2 wynosi 15. Znajdź resztę, którą otrzymamy dzieląc W(x) przez (x+1)(x-2).
3. Wielomian W(x) = x^4+x^3+px^2-5x+q jest podzielny przez X^2+x-6. Znajdź wartości p i q a potem rozwiąż równanie W(x) = 0.
4. Dla jakich p i q liczba 2 jest pierwiastkiem podwójnym wielomiany W(x) = x^3-x^2+px+q?
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

Prosiłbym o rozw. 4 zadanek z wiellomianów, które są t

Post autor: południowalolka »

2.
W(-1)=3
W(2)=15

W(x)=(x+1)(x-2)* Q(x)+R(x)
st R(x)
ODPOWIEDZ