punkt wspolny
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 12 razy
punkt wspolny
Funkcje f i g dane sa wzorami \(\displaystyle{ f(x)=-x+2m}\), \(\displaystyle{ g(x)=\frac{3-m}{x}}\) . Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych wykresy funkcji f i g maja przynajmniej jeden punkt wspolny.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
punkt wspolny
\(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
\(\displaystyle{ -x+2m=\frac{3-m}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ x\neq 0}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}+2mx+(m-3)=0}\) ażeby to równanie miało rozwiązania w liczbach rzeczywistych musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \Delta=(2m)^{2}+4(m-3)=4m^{2}+4m-12 q 0}\), a więc pozostaje jedynie sprawdzić kiedy to zachodzi
\(\displaystyle{ -x+2m=\frac{3-m}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ x\neq 0}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}+2mx+(m-3)=0}\) ażeby to równanie miało rozwiązania w liczbach rzeczywistych musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \Delta=(2m)^{2}+4(m-3)=4m^{2}+4m-12 q 0}\), a więc pozostaje jedynie sprawdzić kiedy to zachodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 12 razy
punkt wspolny
nie wiedzialem wlasnie co mam dalej robic z funkcja kwadratowa, ale jednak rozwiazanie okazalo sie banalnie proste:)
dziekuje
dziekuje