Podzielność wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Podzielność wielomianów

Post autor: matematykipatyk »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ w(x)=2x^3+ax^2+bx+8}\) i \(\displaystyle{ q(x)=(x-2)^2}\). Wyznacz parametry a i b dla których wielomian \(\displaystyle{ w}\) jest podzielny przez\(\displaystyle{ q}\).
Można wstawić 2 i obliczyć zależność a od b. Następnie podzielić metoda pisemną. Ale moje pytanie jest takie. Czy da się to zadanie policzyć nie wykonując dzielenia wielomianów.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Podzielność wielomianów

Post autor: kerajs »

Tak.

\(\displaystyle{ \begin{cases} w(2)=0 \\ w'(2)=0 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ