Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17}\). Wyznazcz wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ k}\), dla których \(\displaystyle{ w(k)}\) jest liczbą pierwszą.
Wg. rozwiązania pierwszy krok jest następujący:
Zapisanie wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) w postaci iloczynu czynników nierozkładalnych:
\(\displaystyle{ w(x) = (x^2+8x +17)(x^2+1)}\) i zauważenie, że każdy z tych czynników przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Chciałbym zapytać się jakim cudem można zauważyć ten fakt, że należy taki wielomian przedstawić w postaci takiego iloczynu aby móc rozwiązać to zadanie.
Wg. rozwiązania pierwszy krok jest następujący:
Zapisanie wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) w postaci iloczynu czynników nierozkładalnych:
\(\displaystyle{ w(x) = (x^2+8x +17)(x^2+1)}\) i zauważenie, że każdy z tych czynników przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Chciałbym zapytać się jakim cudem można zauważyć ten fakt, że należy taki wielomian przedstawić w postaci takiego iloczynu aby móc rozwiązać to zadanie.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Tu akurat widać, że dla \(\displaystyle{ x=i}\) wielomian się wyzeruje. A skoro wielomian ma współczynniki rzeczywiste, to drugim pierwiastkiem będzie sprzężony z pierwszym \(\displaystyle{ x=-i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Można też zauważyć, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych i zapisać go jako
\(\displaystyle{ (x^2+ax+b)(x^2+cx+d)}\), wymnożyć i porównać stronami.
\(\displaystyle{ (x^2+ax+b)(x^2+cx+d)}\), wymnożyć i porównać stronami.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Jak chcemy doradzić, czy liczba jest pierwszą, to naturalna rzeczą jest próbą jej rozłożeniamatematykipatyk pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17}\). Wyznazcz wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ k}\), dla których \(\displaystyle{ w(k)}\) jest liczbą pierwszą.
Wg. rozwiązania pierwszy krok jest następujący:
Zapisanie wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) w postaci iloczynu czynników nierozkładalnych:
\(\displaystyle{ w(x) = (x^2+8x +17)(x^2+1)}\) i zauważenie, że każdy z tych czynników przyjmuje tylko wartości dodatnie.
Chciałbym zapytać się jakim cudem można zauważyć ten fakt, że należy taki wielomian przedstawić w postaci takiego iloczynu aby móc rozwiązać to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Hmm... Zaplątałem się i doszedłem do dziwnych wniosków. Pomóżcie, proszę.
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) da się przedstawić jako iloczyn dwóch innych wielomianów
\(\displaystyle{ w(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17= (x^2+8x +17)(x^2+1)}\)
A więc ten wielomian jest iloczynem dwóch liczb \(\displaystyle{ a=x^2+8x +17 \quad \text{i} \quad b=x^2+1}\)
A jako iloczyn dwóch nieujemnych liczb może być liczbą pierwszą wtedy i tylko wtedy, gdy jeden czynnik jest równy \(\displaystyle{ 1}\), a drugi - liczbą pierwszą.
Tymczasem łatwo widać, że
\(\displaystyle{ w(x) \in \left\langle 16, \infty \right)}\)
a więc zbiór wartości tego wielomianu zawiera wszystkie liczby pierwsze większe od \(\displaystyle{ 16}\)
Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
Wielomian \(\displaystyle{ w(x)}\) da się przedstawić jako iloczyn dwóch innych wielomianów
\(\displaystyle{ w(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17= (x^2+8x +17)(x^2+1)}\)
A więc ten wielomian jest iloczynem dwóch liczb \(\displaystyle{ a=x^2+8x +17 \quad \text{i} \quad b=x^2+1}\)
A jako iloczyn dwóch nieujemnych liczb może być liczbą pierwszą wtedy i tylko wtedy, gdy jeden czynnik jest równy \(\displaystyle{ 1}\), a drugi - liczbą pierwszą.
Tymczasem łatwo widać, że
\(\displaystyle{ w(x) \in \left\langle 16, \infty \right)}\)
a więc zbiór wartości tego wielomianu zawiera wszystkie liczby pierwsze większe od \(\displaystyle{ 16}\)
Gdzie popełniam błąd w rozumowaniu?
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
To brzmi strasznie...Dilectus pisze:A więc ten wielomian jest iloczynem dwóch liczb \(\displaystyle{ a=x^2+8x +17 \quad \text{i} \quad b=x^2+1}\)
Czyżby? A co powiesz na \(\displaystyle{ 2= \sqrt{2}\cdot \sqrt{2}}\) ?Dilectus pisze:A jako iloczyn dwóch nieujemnych liczb może być liczbą pierwszą wtedy i tylko wtedy, gdy jeden czynnik jest równy \(\displaystyle{ 1}\), a drugi - liczbą pierwszą.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Dlaczego z tego, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych wynika to, że można go zapisać w postaci \(\displaystyle{ (x^2+ax+b)(x^2+cx+d)}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Każdy wielomian czwartego stopnia możesz zapisać w tej postaci
jednak mniej obliczeń będziesz miał jeśli najpierw zapiszesz go w postaci różnicy kwadratów
jednak mniej obliczeń będziesz miał jeśli najpierw zapiszesz go w postaci różnicy kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Nadal nie rozumiem jaki tok myślenia ma mnie doprowadzić do tego aby zapisać wielomian za pomocą takiego iloczynu. Nie wiem także jak dojść do takiej postaci wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Ze szkoły średniej powinieneś znać twierdzenie, że każdy wielomian o współczynnikach rzeczywistych da się zapisać jako iloczyn wielomianów liniowych i kwadratowych, również o współczynnikach rzeczywistych.matematykipatyk pisze:Nadal nie rozumiem jaki tok myślenia ma mnie doprowadzić do tego aby zapisać wielomian za pomocą takiego iloczynu. Nie wiem także jak dojść do takiej postaci wielomianu.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Metodą grupowania wyrazów...matematykipatyk pisze:Nadal nie rozumiem jaki tok myślenia ma mnie doprowadzić do tego aby zapisać wielomian za pomocą takiego iloczynu. Nie wiem także jak dojść do takiej postaci wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17=x^4+x^2+8x^3+8x+17x^2+17=\\=x^2(x^2+1)+8x(x^2+1)+17(x^2+1)=(x^2+1)(x^2+8x+17)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Pozwólcie ,że pociągnę temat dalej. To naprawdę widać tak na pierwszy rzut oka, że trzeba tak te wyrazy pogrupować. Jak dla mnie to jest koszmarnie trudne do zauważenia.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Dlatego zamiast kombinować można skorzystać z tego o czym napisał bartek118, bo to nic nadzwyczajnie sprytnego, tylko podstawowy fakt dotyczący wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Wróćmy do promlemu matematykaipatyka, bo jeszcze nie został rozwiązany:
Na razie wiemy, jak rozłożyć ten wielomian. Ale jak znaleźć takie argumenty, dla \(\displaystyle{ w(x)}\) jest liczbą pierwszą?matematykipatyk pisze:Dany jest wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^4+8x^3+18x^2+8x+17}\). Wyznazcz wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ k}\), dla których \(\displaystyle{ w(k)}\) jest liczbą pierwszą.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Wielomian o wartościach w liczbach pierwszych.
Poza tym każdy źle odpowiada na jego zmartwienie. Jemu nie chodzi o możliwość rozkładu na iloczyn tylko fakt, że to, że należy rozłożyć wielomian do postaci iloczynowej jest niezauważalne. Ta jednak padła, tylko chyba ją nieco zignorował - rozkładamy wielomian na postać iloczynową, gdyż liczba pierwsza ma jedynie dwa czynniki całkowite - 1 i samą siebie, stąd dla argumentów całkowitych odpowiednie nawiasy muszą wynosić właściwe wartości