Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3+ax^2+bx-18}\).
Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu.
Za Wszelkie RozWiąZaniA wiElKie ThX.
Pierwiastki wielomianu
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pierwiastki wielomianu
Jak się nie pomyliłem to reszta z dzielenia wyszła mi \(\displaystyle{ ax^2+bx+27x-99}\) i jak z tego mam wyliczać współczynniki a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pierwiastki wielomianu
To nie jest reszta. Reszta musi być stopnia niższego niż stopień dzielnika. Podziel to jeszcze raz i współczynniki reszty przyrównaj do zera - otrzymasz rozwiązanie.
Mnie reszta wyszła:
(6a+b-18)x-18-9(a+9)
skąd a=-11, b=39.
Mnie reszta wyszła:
(6a+b-18)x-18-9(a+9)
skąd a=-11, b=39.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^4 - 3x^3 + ax^2 +bx - 18) : (x^2-6x+9) = x^2 + 3x + 9 + a \\
\underline{-x^4 + 6x^3 - 9x^2} & & \\
\qquad 3x^3 - 9x^2 + ax^2 & & \\
\qquad \ \ \underline{-3x^3 + 18x^2-27x} & &\\
\qquad \qquad \qquad x^2(9+a) - 27x & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-x^2(9+a) + 54x + 6ax - 81 - 9a} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = x(27+b+a)-9(a+11) & &
\end{array}}\)
chyba jest dobrze tak myślę chyba już 3 raz liczę i tak samo wychodzi tylko nie wiem jak obliczasz
współczynniki a i b???? Już sobie poradziłem z tym zadaniem dzięki za nakierowanie.
(x^4 - 3x^3 + ax^2 +bx - 18) : (x^2-6x+9) = x^2 + 3x + 9 + a \\
\underline{-x^4 + 6x^3 - 9x^2} & & \\
\qquad 3x^3 - 9x^2 + ax^2 & & \\
\qquad \ \ \underline{-3x^3 + 18x^2-27x} & &\\
\qquad \qquad \qquad x^2(9+a) - 27x & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{-x^2(9+a) + 54x + 6ax - 81 - 9a} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = x(27+b+a)-9(a+11) & &
\end{array}}\)
chyba jest dobrze tak myślę chyba już 3 raz liczę i tak samo wychodzi tylko nie wiem jak obliczasz
współczynniki a i b???? Już sobie poradziłem z tym zadaniem dzięki za nakierowanie.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2007, o 17:53 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 2 razy.