Znajdź a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wasu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 sty 2007, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: otmuchów
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 7 razy

Znajdź a i b

Post autor: wasu »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2-9x-10}\) jest podzielny przez dwumian (x-2) i (x+1) znajdź wspolczynniki a oraz b
Awatar użytkownika
Jestemfajny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy

Znajdź a i b

Post autor: Jestemfajny »

\(\displaystyle{ W(2)=0 \\ W(-1)=0}\)
ODPOWIEDZ