Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam takie zadanie
wykazać, że równanie \(\displaystyle{ x^5 + x = 10}\) ma dokładnie ma dokładnie jeden dodatni pierwiastek i jest on liczbą niewymierną
Generalnie wydaje się ono prosto... do czasu
mianowicie liczę pochodną, widzę, że ta jest zawsze większa od zera zatem funkcja jest monotoniczna rosnąca. Liczę \(\displaystyle{ f(1)}\), \(\displaystyle{ f(2)}\), stwierdzam, że \(\displaystyle{ f(1)f(2)<0}\) zatem istnieje pierwiastek w przedziale \(\displaystyle{ (1;2)}\). Ale teraz jak udowodnić, ze ten pierwiastek jest niewymierny?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: a4karo »

Znasz twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych?
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: VirtualUser »

Faktycznie! Zbyt głęboko szukałem, rozwiązanie było na talerzu, dziękuję za zwrócenie uwagi
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: bartek118 »

Ewentualnie - rozpatrzmy funkcję \(\displaystyle{ f(x) = x^5 + x - 10}\). Wtedy \(\displaystyle{ f'(x) = 5x^4 + 1 \geq 1 > 0}\), więc \(\displaystyle{ f}\) jest ściśle rosnąca. Oczywiście wielomian nieparzystego stopnia ma pierwiastek, co oznacza zarazem, że jest to jedyny pierwiastek.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: a4karo »

bartek118, przecież to już zostało wykazane. Chodzi o jego niewymiernosc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: Wykazać, że pierwiastek jest liczbą niewymierną

Post autor: bartek118 »

a4karo pisze:bartek118, przecież to już zostało wykazane. Chodzi o jego niewymiernosc
Jasne, nie doczytałem
ODPOWIEDZ