Mam rozwiązać nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Mam rozwiązać nierówność

Post autor: Jmoriarty »

Dlaczego nierówność \(\displaystyle{ \frac{(x+1) ^{2}(x-2) }{x+1} \ge 0}\) ma inne rozwiązanie niż nierówność \(\displaystyle{ (x+1)(x-2) \ge 0}\) , skoro oba wyrażenia po lewej stronie nierówności są sobie równe? Wiem, że to dlatego, że w pierwszej nierówności trzeba wyrzucić \(\displaystyle{ -1}\), bo nie może być w mianowniku, ale nadal jest dla mnie nielogiczne, że dwa takie same wyrażenia w innej postaci mają inne rozwiązania. Poza tym, jeśli się rozwiązuje taką nierówność, to gdy się ma taką postać jak w tej pierwszej podanej, to trzeba od razu wyrzucić \(\displaystyle{ -1}\) z końcowej odpowiedzi. Czemu skoro po skróceniu już można wstawić \(\displaystyle{ -1}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2018, o 20:49 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Mam rozwiązać nierówność

Post autor: bartek118 »

To nie są takie same wyrażenia. Są to wyrażenia, które są równe na części wspólnej swoich dziedzin. Wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{(x+1) ^{2}(x-2) }{x+1}}\) nie można skrócić, jeśli \(\displaystyle{ x = -1}\), co próbujesz zrobić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Mam rozwiązać nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

bartek118 pisze:Wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{(x+1) ^{2}(x-2) }{x+1}}\) nie można skrócić, jeśli \(\displaystyle{ x = -1}\),
Z tego prostego powodu, że to wyrażenie jest dla \(\displaystyle{ x=-1}\) nieokreślone.

JK
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Re: mam rozwiązać nierówność

Post autor: Jmoriarty »

Rozumiem. Czyli nawet jeśli będę chciał drugie wyrażenie rozszerzyć o \(\displaystyle{ x+1}\), to automatycznie z odpowiedzi końcowej wypada \(\displaystyle{ -1}\)?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Re: mam rozwiązać nierówność

Post autor: bartek118 »

Jmoriarty pisze:Rozumiem. Czyli nawet jeśli będę chciał drugie wyrażenie rozszerzyć o \(\displaystyle{ x+1}\), to automatycznie z odpowiedzi końcowej wypada \(\displaystyle{ -1}\)?
Tak, bo będziesz dzielił przez \(\displaystyle{ x+1}\), a tego zrobić nie można właśnie dla \(\displaystyle{ x=-1}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: mam rozwiązać nierówność

Post autor: piasek101 »

Jmoriarty pisze:Rozumiem. Czyli nawet jeśli będę chciał drugie wyrażenie rozszerzyć o \(\displaystyle{ x+1}\), to automatycznie z odpowiedzi końcowej wypada \(\displaystyle{ -1}\)?
Dokładniej - masz ustalić dziedzinę i rozwiązywać normalnie (poprawnie).

Skracać możesz przez \(\displaystyle{ (x+1)}\), ale to nierówność czyli ... (masz coś wiedzieć na ,,temat" tego przez co skracasz).
ODPOWIEDZ