Równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Xarenz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 mar 2018, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Równanie wielomianowe

Post autor: Xarenz »

Mam problem z zadaniem z próbnej matury :/
\(\displaystyle{ (x-2) \sqrt{2+2x+ \frac{1}{2}x^{2}} = m}\) wyznaczyć liczbę rozwiązań w zależnosci od parametru \(\displaystyle{ m}\)
nie potrafie tego przekształcić cały czas mi wychodzi \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ -2}\) a odpowiedzi są:

\(\displaystyle{ m\in \left( -\infty;- 2 \sqrt{2} \right)}\) - 1 rozwiazanie
\(\displaystyle{ m= - 2 \sqrt{2}}\) - 2 roz
\(\displaystyle{ m\in \left( - 2 \sqrt{2} ;0 \right)}\) - 3 roz
\(\displaystyle{ m=0}\) - 2 roz
\(\displaystyle{ m\in(0; \infty)}\) - 1 roz
Ostatnio zmieniony 20 mar 2018, o 19:11 przez Xarenz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: kropka+ »

Dobrze przepisałeś wyrażenie pod pierwiastkiem?
Xarenz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 mar 2018, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: Xarenz »

\(\displaystyle{ (x-2) \sqrt{2+2x+ \frac{1}{2}x^{2}} = m}\)
wybacz juz
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ (x-2) \sqrt{ \frac{1}{2}(x+2)^{2}} = m\\
\frac{1}{ \sqrt{2} }(x-2)\left| x+2\right| =m}\)

Z tej postaci będzie Ci łatwiej?
Xarenz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 mar 2018, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: Xarenz »

o wiele ;D dzięki
ODPOWIEDZ